بخش عمده ای از انرژی الکتريکی در سراسر جهان توسط سيستم های تبريد مکانيکی مصرف ميشود. آمارها نشان ميدهد حدود 15 درصد کل انرژی الکتريکی در سراسر جهان توسط سيستم های تبريد مکانيکی مصرف ميشود. استفاده از چيلرهای جذبی به دليل مسائل خاص مربوط به نگهداری و تعميرات عموما در مقياس های کوچک توجيه ندارد و بيشتر در تاسيسات سرمايش مرکزی و در مقياس های بزرگ استفاده ميشود.
- وجود مواد جامد و رطوبت در دستگاه تبرید موجب بروز اشکالاتی می گردد که برای جلوگیری آن از وسیله ای به نام فیلتر برای گرفتن مواد جامد و درایر برای گرفتن رطوبت موجود در سیستم استفاده برند بتا تهویه می شود.
- از ویژگی های بارز این کمپرسورها می توان به قابلیت کنترل ظرفیت، تعداد قطعات کم، راندمان بالا نسبت به کمپرسورهای رفت و برگشتی و … اشاره کرد.
- ظرفیت های تولیدی چیلر بر اساس نوع کمپرسور به کار رفته در آن ها می تواند متفاوت باشد.
- در سیستمهای تبرید تراکمی انرژی مورد نیاز برق است و در سیستم های جذبی انرژی مورد نیاز سوخت های فسیلی و برق است.
- لذا، وجود چیلر صنعتی با کارایی مناسب به تجهیزاتِ این صنعت در داشتن کارکردی مؤثرتر کمک کرده و در افزایش طول عمر آنها نیز کاملاً تأثیرگزار است.
پس از رسیدن دمای آب به میزان معین شده، با فرمان ارسالی شیر برقی مسیر عبور مبرد بسته شده و با ادامه کار کمپرسور، فشار مکش و کنترل کننده فشار پایین آمده و کمپرسور خاموش می شود. و نیز نحوه سیکل تبرید، در مقایسه با سایر چیلرها متفاوت است و دارای ضریب عملکرد و راندمان کاری بالاتری می باشد. مواقعی این كمپرسورها مورد استفاده قرار می گیرند كه حجم بخار ورودی به كمپرسور زیاد باشد. به بیانی دیگر كمپرسورهایی با عملکرد گریز از مركز از دسته دستگاه های با ظرفیت بالا هستند و عملکرد آنها بر حسب نیروی گریز صورت می گیرد، چیلرهای تراکمی از دسته چیلرهای پرکاربرد این شرکت محسوب می شود.
اما در مینی چیلر، پمپ آب و منبع انبساط، درون خود مینی چیلر جاسازی و نصب میشوند و به صورت یک پک کامل طراحی میشوند. دستگاه مینی چیلر معمولاً برای ظرفیتهایی تا حداکثر ۱۰ تن تبرید استفاده میشود. در حالی که تناژ تبرید دستگاه چیلر معمولاً از ۱۰ تن تبرید به بعد شروع میشود. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که دستگاه مینی چیلر تا تناژهای بالاتر از ۱۰ نیز قابل طراحی و ساخت است. از دستگاه مینی چیلر در ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، اقامتی و … با متراژ کم تا متوسط استفاده میشود در حالی که در متراژها و ساختمانهای بزرگ دستگاه چیلر کاربرد بیشتری دارد. در حالت دوم دستگاه چیلر به جای آن که آب را پس از سرد کردن به هواساز ارسال کند، به صورت مستقیم به هواساز متصل میشود.
مینی چیلر تهویه 22 تن R-22
چیلر جذبی یا ، دستگاهی است که طی یک سیکل جذبی و توسط منابع گرمایی مانند بخار داغ یا شعله مستقیم، آب را سرد کرده و این آب سرد را به فن کویل ها یا هواسازهای موجود در واحدهای ساختمانی یا صنعتی جهت خنک کاری می فرستد. از سیستم های کنترلی در چیلر تراکمی می توان به کنترل فشار بالا اشاره نمود. این کنترلر به فن های کندانسور فرمان قطع و وصل را داده و با نصب HPC می توان پروسه خاموش و روشن شدن فن ها را به صورت اتوماتیک انجام داد. برای مثال فرض کنید دستگاه در دمای 17 درجه سانتی گراد با 4 فن فعالیت می کند. زمانی که چهار فن به طور مداوم در مدار قرار دارند، در این صورت دبی زیادی از هوای 17 درجه از روی کویل عبور می دهیم. در این صورت سبب سابکول شدن بیش از حد مبرد شده و در نتیجه تبخیر مناسب در اواپراتور انجام نمی شود.
دستگاه چیلر چیست و چگونه کار می کند ؟ بازرگانی گرام-بتا تهویه
دستگاه چیلر اداری پرکاربردی هستند که در ادارات، وظیفه خنک سازی آب را به عهده داشته و از انواع چیلر های تراکمی می باشند. سیستم فشرده سازی گاز در چیلر تراکمی الکتریکی است، به همین دلیل میتوان کنترل بیشتری روی فرایند داشت و در حالتی که بخشی از بار در مدار قرار میگیرد، با تمهیداتی، راندمان را افزایش داد. به لحاظ قیمتی این چیلرها گرانتر از چیلرهای کندانسور آبی هستند اما دیگر نیازی به برج خنک کننده ندارند. چیلرهایی که از طریق هوا مبرد را خنک می کنند، کندانسور هوایی یا هواخنک و چیلرهایی که از طریق آب مبرد را خنک می کنند، کندانسور آبی یا آب خنک نامیده می شوند. درمقابل چیلرهایی که از طریق انرژیحرارتی آبخنک تولید میکنند و ژنراتور دارند و کمپرسور ندارند، چیلرهای جذبی نامیده میشوند.
چیلرها از بهترین سیستم های سرمایشی هستند که تولید برودت در آنها بر اساس اصول و قوانین ترمودینامیکی انجام می شود. این دستگاه های تهویه مطبوع از آب سرد برای خنک کردن و کاهش رطوبت هوا در محیط های تجاری ، صنعتی و اداری استفاده می کنند و به وسیله لوله کشی و تبادل حرارت با هوای اتاق، گرما را گرفته و محیط را خنک می نمایند. چیلرها معمولاً در دو نوع چیلر جذبی و چیلر تراکمی تولید میشوند.
مقایسه دستگاه چیلر و برج خنک کننده از نظر کاربرد: